Do poczytania przy kawie

Super do poczytania przy kawie lub herbacie. Piszemy o gospodarce, nieruchomościach, medycynie, sporcie i innych aspektach życia

Catering dietetyczny

Catering dietetyczny

Catering dietetyczny – w czasach, które obecnie panują, na tapecie jest zdrowy styl życia i sport, świat idzie do przodu a ludzie podążają za nim. Coraz większa część społeczeństwa jest świadoma, że zdrowe jedzenie i uprawianie sportu nie jest wymysłem a koniecznością. Popularnym trendem nie tylko wśród osób znanych, ale i zwykłych ludzi jest korzystanie z cateringu dietetycznego.

Ludzie często poszukują nietuzinkowych pomysłów na biznes i jednym z nich jest otwarcie swojego własnego cateringu dietetycznego.. Zanim się jednak na to zdecydujemy czy chcemy zaangażować się w ten biznes, trzeba koniecznie przemyśleć czy stać nas na poniesienie wszystkich kosztów. Kolejnym aspektem, który wymaga dogłębnego przemyślenia jest fakt, że będziemy mieć styczność z kuchnią i żywnością a to wymaga specjalnych pozwoleń i kontroli sanepidu.

Przede wszystkim kluczowym elementem jeśli chodzi o branże cateringów dietetycznych jest to, że trzeba znaleźć odpowiedniego kucharza, który się zajmie przygotowywaniem posiłków. Ważne, aby pamiętać, że tego biznesu nie da się zrobić w pojedynkę. Jest sporo aspektów tej branży i jedna osoba nie jest w stanie tego ogarnąć. Kolejne to jest pomysł, trzeba mieć pomysł jak się za to zabrać, należy przeanalizować jak w tym fachu wygląda konkurencja i czy jest np.: coś czego konkurencja nie posiada, a my możemy to wprowadzić i dzięki temu zyskać na start klientów. Teraz praktycznie na każdym kroku można spotkać firmy świadczące usługi cateringowe i trzeba pamiętać, że konkurencja jest spora, ale zapotrzebowanie jeszcze większe. Otworzenie własnego cateringu dietetycznego można traktować nie jako kolejny klasyczny biznes a misję tego aby edukować społeczeństwo w sprawie zdrowego odżywiania i dbania o kondycję organizmu. Następnie trzeba zastanowić się nad tym, że teraz wszystko praktycznie dzieje się w internecie i musimy podjąć decyzję czy będziemy prowadzić działalność stacjonarnie czy przez internet, tak czy siak musimy znaleźć dobrego informatyka, który przygotuje dla nas stronę i będzie moderował i kontrolował co się na niej dzieje i z czasem ulepszał. Bardzo popularne ostatnio jest to, że klienci składają zamówienie na catering w internecie a posiłki dostarczane są wprost pod ich drzwi, można również załatwić to na miejscu dzięki czemu można skorzystać z porad dietetyka, no właśnie kolejną osobą, która będzie niezbędna jest dietetyk, który będzie mógł doradzić klientom jaką kaloryczność wybrać, wykona pomiar tkanki tłuszczowej, mięśniowej i ilość wody w organizmie.

Oczywiście można zrobić trzeci wariant że firma będzie istniała stacjonarnie, po to by móc skorzystać osobiście z pomocy dietetyka, ale będzie możliwa też opcja dla tych, którzy chcą załatwić wszystko online bez wychodzenia z domu. Warto, przed założeniem działalności wybrać się na targi gdzie reklamować i wystawiać będą się cateringi dietetyczne i tam możemy porównać oferty i na podstawie tego zrobić bilans czy nam się to opłaca. Jeśli zdecydujemy się na otwarcie takiego biznesu warto zrobić sobie na początek jakąś reklamę oprócz internetu aby zachęcić i zapoznać klientów z naszą ofertą, może być to np. : strona na Facebooku lub można wprowadzić również kupony, które będą upoważniały do zniżki na catering. Np.:  gdy wykupisz catering na 30 dni 5 dni masz gratis, albo dzienna cena cateringu zamiast 50 zł spada do 30. Niby są to minimalne zmiany, ale dla ludzi każda promocja jest na wagę złota. Jeszcze jedną i to na pewno kluczową kwestią jest to czy my się w tej branży dobrze czujemy, czy będziemy potrafić dobrze zacząć a potem prowadzić ten biznes. Oczywiście, możemy zatrudnić do prowadzenia biznesu kogoś z zewnątrz, ale niekoniecznie dobrze to wygląda, że właściciel nie czuje się dobrze w branży, którą prowadzi. Należy zrobić rozeznanie na rynku jakie diety są teraz na topie i przeanalizować to co się najlepiej sprzedaje. Kolejnym ważnym aspektem jest świeżość produktów, nie warto zaopatrywać się w produkty w marketach tylko na lokalnych rynkach lub u zaprzyjaźnionych sprzedawców, dlatego ponieważ produkty w sklepach są teraz przepełnione chemią i nie są one zdrowe a nasz catering ma być zdrowy. Kupowanie u zaprzyjaźnionych dostawców wcale nie musi być drogie, jeśli się odpowiednio dogadamy, na pewno uda ma się wynegocjować korzystną cenę na produkty. Zabierając się za biznes związany z jedzeniem i ludzkim zdrowiem, należy pamiętać, że bierzemy wtedy odpowiedzialność za ludzkie zdrowie i życie i szczególnie trzeba uważać przy przygotowaniu posiłków dla ludzi, którzy mają jakieś schorzenia typu cukrzyca, bo tutaj wystarczy użycie jednego niewłaściwego produktu i nieszczęście gotowe. Nie należy oszczędzać ani na produktach ani na pracownikach bo do niczego dobrego to nie prowadzi. Robienie biznesu bez odpowiedniego przygotowania nie ma sensu i prędzej czy później biznes się zamknie. Przy wyborze dietetyka do naszego cateringu dietetycznego trzeba być szczególnie uważnym ponieważ na rynku można znaleźć dużo osób, które podają się za specjalistów a tak naprawdę są amatorami bez żadnej podkładki.